Take a fresh look at your lifestyle.

5 ushqime që përmbajnë vitaminë K

Vitamina K është një lëndë ushqyese e rëndësishme që luan një rol jetësor në mpiksjen e gjakut dhe shëndetin e kockave dhe zemrës.

Ndërsa mungesa e vitaminës K është e rrallë, më pak se marrja optimale mund të dëmtojë shëndetin tuaj me kalimin e kohës. Marrja joadekuate mund të shkaktojë gjakderdhje, të dobësojë kockat tuaja dhe potencialisht të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjes së zemrës.

Për këtë arsye, duhet të siguroheni që të merrni të gjithë vitaminën K që kërkon trupi juaj. Një vlerë ditore prej 120 mcg duhet të parandalojë pamjaftueshmërinë në shumicën e njerëzve.

Vitamina K është një grup përbërësish i ndarë në dy grupe: vitaminë K1 (filokinon) dhe vitaminë K2 (menakinon).

Vitamina K1, forma më e zakonshme e vitaminës K, gjendet kryesisht në ushqimet me burim bimor, veçanërisht në perimet jeshile me gjethe të errëta. Vitamina K2, nga ana tjetër, gjendet vetëm në ushqime me burim kafshësh dhe ushqime bimore të thartuara, të tilla si natto.

5 ushqimet e mëposhtme janë burime të mira të vitaminës K. Për shëndet optimal, përfshini disa prej tyre në dietën tuaj ditore.

1. Arra

2. Spinaq

3. Brokoli

4. Mëlqia e Viçit

5. Kivi