Take a fresh look at your lifestyle.

Masat e reja: Njoftim për shtetasit e huaj që hyjnë në Kosovë

Masat e reja.

Derisa rastet e infektimit me COVID-19 patën një ngritje mjaftë të lartë gjatë muajve të fundit, Qeveria e Kosovës pritet që sot të mbajë mbledhjen e radhës në të cilën do të diskutohen masat e reja antiCOVID.

Mësohet se ndër masat të cilat do të vendosen sot është edhe kërkesa që çdokush që hy në kufijtë e Kosovës duhet të paraqes rezultatin e testit PCR.

“Qytetarët e huaj që hyjnë në Kosovë, përfshirë edhe ata me leje-qëndrim të përkohshëm ose të përhershëm në Kosovë, që vijnë nga vendet me risk të lartë sipas listës zyrtare të ECDC-së, duhet të ketë test RT-PCR negativ për COVID-19 të bërë në 72 orët e fundit, në bazë të parimit të reciprocitetit”, thuhet në propozim-vendim.

Përjashtim nga kjo pikë bëjnë:

3.1. Nëse qytetari i huaj hynë në Kosovë përmes aeroportit apo përmes pikave kufitare tokësore dhe largohet nga Kosova brenda tri orëve përmes aeroportit ose pikave kufitare tokësore, me kusht që të hyjë të nënshkruajë deklaratën se do ta lëshojë Kosovën brenda 3 ore;

3.2. Qytetarët e huaj që punojnë si transportues profesionsitë (vozitësit), me kusht që të respektojnë protokollin për transport ndërkombëtarë për mbrojtje nga COVID-19;

3.3. Qytetarët e huaj që kalojnë nëpër Kosovë përmes transportit të organizuar me autobus ose me linjë të rregullt ndërkombëtare, transit, me kusht që të nënshkruhet deklarata se do ta lëshojë territorin e Kosovës brenda 5 orësh;

3.4. Diplomatët e huaj të akredituar në Kosovë si dhe familjet e tyre.

“Të gjithë qytetarët e Kosovës, gjatë hyrjes në Kosovë duhet të paraqesin vërtetim për test RT-PCR negativ të bërë më së largu 72 orë para hyrjes në Kosovë, në të kundërtën duhet të izolohen për 7 ditë”.