Take a fresh look at your lifestyle.

Studimi: Covid-19 është në ajër, jo në sipërfaqe

Koronavirusi perhapet edhe ne aje.

Muajt e parë të pandemisë i kaluam duke pastruar ushqime dhe çanta pazari. Kalimi i pecetave të lagura me alkool mbi doreza, telefonat celularë, tavolinat dhe ekranet, si edhe dezinfektimin e ambienteve. Por ajo që kalon nëpër sipërfaqe nuk është rruga e preferuar e transmetimit për SARS-CoV-2.

Me kalimin e kohës u bë e qartë se koronavirusi Covid-19 përhapet kryesisht nga ajri, përmes spërklave dhe aerosoleve që dalin vetëm kur flasim. Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) përcakton më saktë sasinë e rrezikut të kontraktimit të Covid-19 përmes duarve të pista që prekin hundën, sytë dhe gojën. Çdo kontakt me një sipërfaqe të ndotur, shkruajnë ata në udhëzimet e përditësuara së fundmi, ka më pak se një në 10 000 shanse të rezultojë në një infeksion.

Mund të ndodhë, por është i rrallë – Autoritetet shëndetësore amerikane e kishin bërë të qartë se sipërfaqet nuk janë rruga kryesore e transmetimit të virusit. Por indikacionet e reja shkojnë më tej, duke komunikuar përqindjet reale të rrezikut. Kontakti me Covid-19 përmes dorezave të ndotura, parmakëve ose sendeve personale mbetet teorikisht i mundur, por kërkon shtrirjen e përsosur të një grupi rrethanash: një sasi e madhe e grimcave virale infektive të emetuara rishtazi që vendosen në një sipërfaqe dhe një sasi e konsiderueshme e gjurmëve virale transferohet në dorën dhe fytyrën e një personi të rrezikuar nga infeksioni. Me fjalë të tjera, prania e koronavirusit në një sipërfaqe nuk përkthehet automatikisht në një infeksion.

Higjienë, por pa e tepruar – Në shumicën e rasteve, pastrimi me sapun dhe ujë të thjeshtë, si dhe larja e duarve dhe mbajtja e maskës gjithashtu për të shmangur vendosjen e duarve në gojë është më se e mjaftueshme për të mbajtur të ulët rrezikun e ngjitjes nëpër sipërfaqe. Në situata normale, nuk është e nevojshme të përdoren dezinfektues specifikë. Ndryshe është rasti i një mjedisi të mbyllur, si një shtëpi ose një shkollë, e cila është frekuentuar nga një person pozitiv me Covid-19 në ditët e fundit. Në këto rrethana, pastrimi i sipërfaqeve mbetet i domosdoshëm, siç është gjithmonë në spitale.

Të ndryshosh strategji – Me pak fjalë, më shumë se minimizimi i rëndësisë së pastrimit të duhur, përditësimi synon të përqendrojë energjinë në masa më të dobishme dhe të zbatuara deri tani dobët, siç është rinovimi i sistemeve të ventilimit në vende të mbyllura, duke filluar nga zyrat: investimi në filtra, mënyra më të mira për të rinovuar ajrin në mjediset e frekuentuara nga shumë njerëz është sigurisht më i dobishëm se sa përqendrimi në pastrimin e përditshëm, i cili vetëm jep iluzionin e kontrollit të rrezikut të ngjitjes./a2/