Take a fresh look at your lifestyle.

Çfarë duhet të hani gjatë muajit të Ramazanit që të bini nga pesha

Janë plot 30 ditë ushqim i programuar, ndaj të gjithë myslimanët janë gati për të bërë një sakrificë tjetër në këtë muaj agjërimi. Mjekët këshillojë që duhet të keni kujdes me dietën gjatë Ramazanit.

Drejtori i Shëndetit Publik në Samsun, Turqi, Dr. Mustafa KasapoÄŸlu, paralajmëroi se konsumi pa kujdes i ushqimit gjatë Ramazanit mund të çojë në shumë probleme shëndetësore që lidhen me stomakun dhe zorrët.

“Gjatë Ramazanit, njerëzit ulin sasinë e ushqimit që i japin trupit dhe ngadalësojnë në këtë mënyrë metabolizmin. Gjëja e parë që duhet të bëni është të ndihmoni që metabolizmi të kthehet dalëngadalë në normalitet”,- thotë Dr. KasapoÄŸlu.

Po cilat janë ushqimet më të mira gjatë muajit të sakrificës?

Sipas dietologëve, nëse vërtet dëshironi që të humbni peshë gjatë kësaj periudhe të vitit, këshilla më e mirë është të keni kujdes sidomos me ushqimet me shumë yndyrë dhe të skuqurat.

Ushqimet më të mira janë:

Frutat dhe perimet

Buka, çerealet dhe patatet

Mish pule dhe peshk

Produktet e qumështit, qumësht dhe djathë

Ushqimet pa yndyrë dhe pa sheqer

Ushqimet që duhen shmangur

Ushqimet e pjekura shumë – patate të skuqura, mish i pjekur, si edhe produkte brumi

Ushqimet me yndyrë dhe nivel të lartë sheqeri – ëmbëlsirat me sherbet

Ushqime të gatuara me yndyrë të lartë – salcat me shumë vaj dhe pasta të yndyrshme

Alternativa të tjera të shëndetshme

Kryesisht ushqimet e pjekura në furrë janë një alternativë e mirë

Ushqimet gjysmë të bëra, si perimet që tiganisen për disa minuta

Mish pule i pjekur në furrë, peshku është gjithashtu një alternativë e suksesshme, sepse ruan edhe aromën dhe shijen e ushqimit.

Burimi: Class