Take a fresh look at your lifestyle.

Pse po rritet numri i sulmeve në zemër tek të rinjtë

Sëmundjet kardiovaskulare (CVD) janë shkaku numër një i vdekjeve në mbarë botën, duke llogaritur rreth 17.9 milionë vdekje çdo vit, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Katër në pesë vdekje nga CVD janë për shkak të sulmeve në zemër dhe goditjeve në tru, dhe një e treta e këtyre vdekjeve ndodhin para kohe tek personat nën 70 vjeç, tha agjencia shëndetësore e KB.

Konferenca e vitit 2019 e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë gjithashtu nënvizoi një trend alarmant të sulmeve në zemër tek të rinjtë (40-50 vjeç) deri te shumë të rinjtë (<40 vjeç).

Përqindja e të rriturve nën 40 vjeç që vuajnë nga sulmi në zemër është rritur me 2% për 10 vitet e fundit. Por pse të rinjtë po bëhen të prirur ndaj sulmit të papritur të zemrës?

Në këtë artikull, Dr. Sana Shaikh, Konsulente e Departamentit të Mjekësisë së Mjekut Spitali Kohinoor, Mumbai, shpjegon shkaqet kryesore të sulmit shëndetësor tek të rinjtë dhe si të zvogëlohet rreziku.

Çfarë është sulmi në zemër dhe çfarë e shkakton atë?

Kur flasim për shkaqet e sulmit në zemër, ka një numër të madh arsyesh, shumica e tyre janë të parandalueshme dhe të modifikueshme. Një shpjegim i thjeshtë i një sulmi në zemër është një ndërprerje e papritur e furnizimit me gjak në zemër, ose pjesërisht për një kohë të shkurtër mbi një pjesë të vogël të zemrës, ose mund të jetë një okluzion i plotë për një periudhë të zgjatur kohe duke përfshirë zona më të mëdha të zemrës, duke çuar në arrest kardiak të papritur.

Sëmundja koronare e zemrës është shkaku kryesor i sulmeve në zemër. Është një gjendje në të cilën arteriet koronare (enët kryesore të gjakut të zemrës) bllokohen me depozita kolesteroli të quajtura pllaka, duke çuar në ngushtim të arterieve, një proces i quajtur si Ateroskleroza. Megjithëse kjo kërkon vite për të shkaktuar dëme të konsiderueshme, formimi i tij fillon që nga dekada e 2-të e jetës, e cila kur atribuohet nga bashkë-sëmundjet e tjera dhe mënyrat progresive të sëmurë të të rinjve sot, çon në një rritje të rrezikut të zhvillimit të sulmeve të zemrës .

Sëmundjet shoqëruese si diabeti familjar, hipertensioni, mbipesha, hiperkolesterolemia, defektet gjenetike të zemrës janë shkaqe të pa modifikueshme të CHD, por patjetër që mund të mbahen nën kontroll duke ndjekur masa paraprake të thjeshta (dhe buxhetore gjithashtu) si konsumimi i ushqimit të shëndetshëm, ushtrimet ditore, shmangia e duhanit , alkool dhe substanca të tjera. Pirja e duhanit aktiv çon në pirjen e duhanit pasiv tek të rinjtë e rrethuar në atë atmosferë, duke i bërë ata të prekshëm ndaj rrezikut të zhvillimit të CHD më herët.

Të rinjtë dhe të moshuarit kalojnë pjesën më të madhe të kohës para ekraneve që çojnë në një mënyrë të ulët të jetesës. Nivelet e larta të stresit tek studentët e rinj dhe klasa punëtore çojnë në abuzim të drogës. Stimuluesit si kokaina (shkaku kryesor i sulmit në zemër të shkaktuar nga ilaçet), amfetaminat (shpejtësia), metamfetamina (metali kristal) mund të shkaktojnë ndryshime të zgjeruara ateroskleotike që çojnë në sulme të papritura dhe të hershme të zemrës tek të rinjtë.