Take a fresh look at your lifestyle.

Si të trajtoni efektet anësore afatgjata që ju lë Covid-19

Për një numër të konsiderueshëm njerëzish, COVID-19 çon në efekte afatmesme dhe afatgjata që mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e përgjithshme të jetës. Disa simptoma mund të zgjasin ose përsëriten për ditë, javë ose muaj pas shërimit fillestar, ndërsa disa pacientë zhvillojnë komplikime mjekësore që mund të kenë efekte shëndetësore të përjetshme. Koha e rikuperimit është e ndryshme për të gjithë.

Efektet e COVID-19

Efekti afatshkurtër përfshin lodhje, kollë, të ftohtë, mbingarkesë, gulçim, humbje të shijes dhe erës, dhimbje koke, dhimbje trupi, të përziera, dhimbje gjoksi, konfuzion dhimbje barku. Simptomat e zgjatura dhe të vazhdueshme për shkak të përçarjes në sistemet e trupit dhe organet e prekura janë gjithashtu diçka me të cilën pacientët e rikuperuar janë përballur me kalimin e kohës. Ndikimi afatgjatë duke përfshirë dëmtimin e muskujve të zemrës, dështimin e zemrës, dëmtimin e indeve të mushkërive, dështimin kufizues të mushkërive, anosminë, embolinë pulmonare, goditjen në tru, dëmtimin njohës, ankthin, depresionin, PTSD, shqetësime të gjumit, dhimbje muskulore / nyjesh, lodhje kronike, marrje fryme, gjoks dhimbja mund të ndikojë rëndë në të ardhmen e një pacienti nëse nuk trajtohet si duhet.

Rehabilitimi mund të mos jetë gjithmonë i mundur në shtëpi

Shpesh, pacientë me COVID-19 kanë nevojë për një nivel të kujdesit mjekësor dhe rehabilitimit që është e vështirë të arrihet në shtëpi. Disa prej tyre kanë nevojë për monitorim të vazhdueshëm dhe ndërhyrje klinike jo invazive të mbikëqyrur nga një ekspert mjekësor edhe pasi të jenë shëruar. Kjo është e mundur me një program të plotë dhe të planifikuar rehabilitues post-COVID-19, sipas The Helthsite.

Programi ideal post–covid rehabilitues

Shpesh një pacient mund të ketë nevojë të pranohet për rehabilitimin e tij ose të saj. Gjatë pranimit, kërkohet një vlerësim i hollësishëm për të hartuar seancat e terapisë dhe për të rregulluar një plan mjekimi të orientuar drejt qëllimit, varësisht nga gjendja e pacientit. Këtu hyjnë mjekët, fizioterapistët, terapistët e punës dhe ato të frymëmarrjes. Këta profesionistë do të duhet të vlerësojnë progresin e pacientit në baza javore duke përdorur metoda si Shkalla Borg Dyspnea, një provë gjashtë minutash në këmbë, një provë 12-minuta në këmbë , Shkalla TUG dhe Rezultati i Sputumit të Kollës.

Fizioterapi për pacientët e rikuperuar

Fizioterapia është gjithashtu e rëndësishme në rrugën e rimëkëmbjes për një pacient me COVID-19. Një pacient ka nevojë të kryejë ushtrime të frymëmarrjes diafragmatike për të inkurajuar shkëmbimin e oksigjenit, për të ngadalësuar rrahjet e zemrës dhe për të stabilizuar presionin e gjakut. Ushtrimet e zgjerimit të kraharorit gjithashtu do të ndihmojnë në lirimin e sekrecioneve nga mushkëritë dhe ushtrimet e mobilizimit të kraharorit do të pastrojnë sekrecionet nga mushkëritë. Ka shumë ushtrime për të lehtësuar frymëmarrjen. Një fizioterapist i trajnuar me njohuritë e duhura mund ta çojë shpejt pacientin në rrugën e shërimit. Pasi pacienti të ndihet mirë me këto ushtrime, lind nevoja të përqendrohemi në trajnimin e forcës dhe durimit për të përmirësuar tolerancën e ushtrimeve.

Terapia e punës për pacientët e rikuperuar

Terapia e punës mëson pacientët se si të kursejnë energjinë e tyre dhe të shmangin lodhjen përmes qëndrimeve të caktuara adaptive gjatë kryerjes së aktiviteteve të përditshme. Kjo është specifike për secilin pacient. Për shembull, pushimet adekuate gjatë ngjitjes së shkallëve apo lidhja e këpucëve në një pozicion ulur dhe jo duke u përkulur.

Terapia e frymëmarrjes është thelbësore

Terapia e frymëmarrjes mund të luajë një rol të madh në pastrimin e sekretimit të mushkërive. Trajnimi i rezistencës me ndihmën e frymëmarrjeve, spirometria stimuluese, trajnimi i muskujve të frymëmarrjes janë ndër ushtrimet e pakta që ndihmojnë pacientin të rikuperohet dhe të rivendosë shëndetin e tyre të frymëmarrjes në mënyrën më optimale, e cila është aq e nevojshme për shërimin e shpejtë dhe kthimin e hershëm të jetës normale në shtëpi pas daljes nga spitali. /tvklan.al