Take a fresh look at your lifestyle.

Sa është i shëndetshëm qumështi i bajames?

Qumështi i bajames është bërë lloji më i popullarizuar i qumështit vegjetal. Pothuajse 1.5 miliard dollarë janë shpenzuar për të në botë vetëm vitin e kaluar. Sidoqoftë, mund të pyesni se sa i shëndetshëm është në të vërtetë.

Prania e proteinave dhe karbohidrateve në qumështin e bajames pa ëmbëlsuar është mjaft e ulët (në një filxhan), kështu që makroelementet kryesore që merrni është yndyra e shëndetshme. Sidoqoftë, mund të ndryshojë në varësi se sa bajame përmban një qumësht i veçantë.

Me fjalë të tjera, disa produkte qumështi përmbajnë më shumë bajame se të tjerët, i cili është një nga faktorët që ndikon në përfitimet e mundshme shëndetësore.

Varietetet më të thjeshta të pa ëmbëlsuara përmbajnë vetëm dy përbërës: ujë dhe bajame. Përmbajtja e vitaminave dhe mineraleve mund të ndryshojë ndjeshëm nëse shtohen më shumë përbërës.

Disa prodhues e pasurojnë qumështin e bajames me kalcium për ta bërë më të mirë se qumështi i lopës. Mund të përmbajë edhe vitamina D dhe B12. Në disa raste, ata gjithashtu vendosin pluhur proteina të marra nga bizele të verdha.

Mbetet për të diskutuar nëse produkte të tilla ende kualifikohen si qumësht bajame, shkruan revista Health.

Sasia e sheqerit dhe aromave të tilla si çokollata dhe vanilja ndryshojnë për shkak të prodhuesve të ndryshëm. Një filxhan mund të ketë sa 12 gramë sheqer të shtuar, që është gjysma e dozës ditore të rekomanduar të sheqerit për gratë, sipas udhëzimeve të Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Ndonjëherë xhelatina dhe vaji i lulediellit gjenden në qumështin e bajames. Konsumatorët në përgjithësi nuk mendojnë më tej për përbërësit. Për këtë arsye, leximi i gjithçka që është shkruar në paketim është shumë e rëndësishme.

Ju ndoshta do të duhet të provoni disa lloje të qumështit të bajames derisa të gjeni atë që ju përshtatet më së miri. Duhet kërkuar prodhuesit që përdorin përbërës të thjeshtë dhe të njohur.

Edhe opsionet që përmbajnë një koncentrat më të ulët bajamesh mund të ofrojnë disa përfitime, të tilla si ndihma për të zvogëluar përdorimin e qumështit të kafshëve.