Take a fresh look at your lifestyle.

Pse semaforët kanë ngjyrën e kuqe dhe jeshile?

Semafori i parë, i instaluar jashtë Parlamentit në Londër në dhjetor 1868, kishte llamba gazi të kuqe dhe jeshile për përdorim gjatë natës. Pajisja ishte goxha e papërpunuar dhe më pak se një muaj pasi u vu në punë, ajo shpërtheu dhe vrau policin fatkeq të trafikut që po e përdorte atë.

Padyshim, ne kemi bërë një rrugë të gjatë në teknologjinë e semaforit, por kemi qëndruar në të njëjtën skemë ngjyrash. Çfarë është ajo e kuqe dhe jeshile që u dha atyre një fuqi kaq të qëndrueshme?

Djemtë që bënë atë semafor të parë huazuan paleta e tyre nga hekurudhat. Hekurudhat britanikë të kohës shpesh përdornin flamuj të kuq, jeshil, blu, të zezë dhe të bardhë, semaforë dhe llamba për sinjalizim. Në janar 1841, përballë hetimeve parlamentare për një numër aksidentesh, menaxherët kryesorë të hekurudhës u takuan për të diskutuar çështje sigurie. Henry Booth i Liverpool dhe Manchester Railway ishte një forcë lëvizëse në takim dhe rekomandoi sinjale të standardizuara dore dhe skema ngjyrash. Ngjyrat e përdorura ishin ato të përdorura nga linjat e Booth: e kuqja për të treguar rrezikun, e bardha për të treguar sigurinë dhe jeshile për të treguar “vazhdo me kujdes”, përcjell abcnews.al

Përdorimi i këtyre ngjyrave nga Booth, nga ana tjetër, duket se ka ardhur nga një praktikë e zakonshme në industrinë e rëndë të epokës. Shumë motorë dhe pajisje të tjera industriale kishin drita treguese që ishin të kuqe kur pajisjet ndaloheshin dhe jeshile kur po funksiononin. Meqenëse njerëzit ishin tashmë të njohur me këtë skemë ngjyrash dhe kuptimin e saj, ka kuptim që ajo të dorëzohej në industrinë e hekurudhave dhe më pas te semaforët.

Ndërsa pse industrialistët e hershëm zgjodhën ngjyrën e kuqe për të nënkuptuar ndalimin dhe të gjelbrën për të thënë shkon, ne vetëm mund të spekulojmë. Në simbolikën e ngjyrave, e kuqja në përgjithësi ngjall rrezik dhe e bën atë një zgjedhje të mirë për një sinjal paralajmërues. Nga ana tjetër, jeshile po qetësohet. Ndërsa kjo nuk duket se i jep hua mirë për të “shkuar”, ajo mund të jetë zgjedhur për një arsye më praktike ajo kontraston mirë me të kuqen dhe është shumë e dukshme pa qenë e ashpër ose shpërqendruese.