Take a fresh look at your lifestyle.

Shkuarja në muze ose teatër mund t’iu ndihmojë të jetoni më gjatë

Të shëtitësh nëpër korridoret e muzeut lokal një të shtune pasdite mund të duket thjesht si një argëtim, por mund të jetë shumë më tepër se kaq.

Dihet prej kohësh që artet janë të mira për shëndetin tonë. Organizata Botërore e Shëndetësisë madje thotë se ato luajnë një rol vendimtar në uljen e shëndetit të dobët.

Dhe tani, rezultatet nga një studim i ri tregojnë se pjesëmarrja në ngjarje të lidhura me artin mund të jetë edhe një faktor që tregon për sa kohë jetojmë!

Hulumtimi, i kryer në University College London, kishte për qëllim të përcaktonte nëse përfshirja në arte ndikonte apo jo në vdekshmëri. Me këtë në mendje, ata mblodhën të dhëna nga mbi 6,000 të rritur anglezë mbi moshën 50 vjeçare. Të dhënat përfshinin informacione nëse subjektet merrnin pjesë në galeri, ekspozita, muze, koncerte ose shfaqje teatrore dhe sa shpesh e bënin këtë. Studiuesit gjithashtu ndoqën subjektet vite më vonë.

Studiuesit përcaktuan se ata që morën pjesë në një ngjarje në lidhje me artet të paktën një ose dy herë në vit kishin 14 për qind më pak të ngjarë të vdisnin gjatë periudhës së ndjekjes së studimit krahasuar me ata që nuk morën pjesë në ndonjë ngjarje të lidhur me artin.

Por kjo nuk është e gjitha: Studiuesit gjithashtu arritën në përfundimin se ata që morën pjesë në një ngjarje arti çdo tre muaj ose më shumë kishin një shans edhe më të vogël të vdisnin, me një rrezik të zvogëluar prej 31 për qind krahasuar me ata që nuk ishin të përfshirë në art.

Megjithëse ky studim thjesht nënvizon një korrelacion midis artit dhe jetëgjatësisë, jo domosdoshmërisht shkakësore, (me fjalë të tjera, nuk dihet vërtet nëse arti ju ndihmon të jetoni më gjatë, megjithëse duket se ka një lidhje të dukshme), është ende diçka për ta menduar. Sido që të jetë, një gjë është e sigurt – arti shton cilësinë e jetës suaj. /Telegrafi/