Take a fresh look at your lifestyle.

Doza e dytë e Pfizer COVID-19 prodhon më shumë antitrupave nëse merret pas 3 muajsh

Vaksina COVID-19 gjeneron përgjigje të antitrupave tre herë e gjysmë më të mëdha te njerëzit e moshuar kur një dozë e dytë vonohet rreth 12 javë pas së parës, tha një studim britanik.

Studimi i publikuar të Premten është i pari që krahason drejtpërdrejt përgjigjet imune të Pfizer nga intervali i dozimit tre-javor i testuar në prova klinike.

Pasi Britania vendosi për të zgjatur intervalin midis dozave, Pfizer dhe partneri i vaksinës BioNTech thanë se nuk kishte të dhëna për të mbështetur një gjë të tillë.

“Studimi ynë tregon se reagimet e pikut të antitrupave pas vaksinës së dytë Pfizer janë rritur ndjeshëm tek njerëzit e moshuar kur kjo vonohet në 12 javë,” tha Helen Parry, një autore e studimit bazuar në Universitetin e Birmingham.

Britania filloi të përgatiste vaksinën e Pfizer përpara se të ndryshonte politikën e dozimit, që do të thotë se një numër i vogël i njerëzve që e morën dozën e parë, më pas e morën dozën e dytë tre javë më vonë.

Studimi, i cili ende nuk është rishikuar nga kolegët, shqyrtoi 175 njerëz të moshës midis 80 dhe 99 dhe zbuloi se zgjatja e intervalit të dozës së dytë në 12 javë rriti përgjigjen e pikës së antitrupave 3.5 herë në krahasim me ata që e kishin marrë dozën në tre javë.