Take a fresh look at your lifestyle.

OBSH thotë se rastet e reja me COVID-19 kanë shënuar rënie për 14 për qind

Gjatë javës së kaluar kishte 4.1 milionë raste globale të raportuara me COVID-19 – kjo shënon një rënie prej 14 përqind nga dy javë më parë, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

OBSH gjatë javës që lamë pas raportoi gjithashtu 84 mijë vdekje të reja nga COVID-19 në të gjithë botën edhe kjo një rënie prej dy përqind nga një javë më parë.
Rënia më e madhe në rastet e reja dhe vdekjet ishte në rajonin Evropian, vuri në dukje raporti.

“Pavarësisht nga një prirje globale në rënie gjatë katër javëve të fundit, incidenca e rasteve të COVID-19 dhe vdekjeve mbeten të larta, dhe rritje të konsiderueshme janë vërejtur në shumë vende në të gjithë botën”, tha raporti, shkruan CNN, transmeton KK.

India raportoi numrin më të lartë të rasteve të reja deri tani – 1 milion e 846 mijë e 055 raste – megjithëse ishte një rënie prej 23 përqind nga një javë më parë.

Në një azhurnim të varianteve të virusit shqetësues, OBSH raportoi prova të reja që tregojnë se transmetimi i komunitetit nga marsi në prill në Mbretërinë e Bashkuar ishte më i lartë për variantin B.1.617 të identifikuar për herë të parë në Indi sesa për variantin B.1.1.7 të identifikuar për herë të parë në Britani .

Raporti citon gjithashtu hulumtimet që tregojnë se varianti B.1.617 mund të bëjë që vaksinat COVID-19 të humbin aftësinë për të neutralizuar virusin.

“Evolucioni i virusit pritet dhe sa më shumë që SARS-CoV-2 të qarkullojë, aq më shumë mundësi ka për të evoluar,” tha OBSH.

OBSH theksoi rëndësinë e masave të kontrollit të virusit për të menaxhuar përhapjen e varianteve.