Take a fresh look at your lifestyle.

Shenjat tipike që paralajmërojnë sulmin në zemër

Frika juaj më e keqe është realizuar: një dhimbje në gjoks. “Ky është i madhi”, mendoni ju, “një sulm në zemër, fundi im”. Shtrëngoni gjoksin tuaj të majtë dhe prisni që ajo të kalojë.

Por cila ishte ajo ndjenjë e çuditshme? Dhe si mund ta dalloni nëse mund të jetë një sulm në zemër, kështu që jeni më të përgatitur herën tjetër.

Shenjat se mund të keni një sulm në zemër

Jo të gjitha sulmet në zemër shfaqen me dhimbje gjoksi. Anasjelltas, jo të gjitha dhimbjet e gjoksit janë simptoma të një sulmi në zemër.

Nëse ndjeni:

Presion ose shtrëngim në qendër të gjoksit tuaj, ose në nofullën, qafën, krahët, shpinën ose stomakun tuaj – veçanërisht nëse shoqërohet me:
Një ndjenjë për fundin e botës
Të përziera
Lodhje
Marramendje
Në këto raste shkoni në spital sa më shpejt të jetë e mundur. Mund të jetë një sulm në zemër.

Sa zgjat një atak në zemër?

Dhimbja e sulmit në zemër shpesh zgjat pesë minuta ose më shumë (deri në gjysmë ore ose, rrallë, dy orë). Nëse mendoni se mund të keni një sulm në zemër, marrja e masave të menjëhershme mund të shpëtojë jetën tuaj. Kështu që është thelbësore të merrni trajtim urgjent sa më shpejt të jetë e mundur.

A është një sulm në zemër apo diçka tjetër?

Sidoqoftë, llojet e tjera të dhimbjeve të gjoksit, veçanërisht nëse dhimbja është më e lehtë dhe e shpejtë, mund të vijnë nga diçka jashtë shqetësimit kardiovaskular. Dhimbja e lidhur me zemrën ka tendencë të përkeqësohet me ushtrimet fizike. Dhimbjet e mprehta të gjoksit që përmirësohen me aktivitetin fizik ka më shumë të ngjarë të shkaktohen nga diçka tjetër, si refluksi i acidit.

Nëse ndieni një dhimbje të mprehtë që duket se vjen nga një vend i saktë, ka të ngjarë të mos ketë lidhje me zemrën. Dhimbja në zemër është tipike difuze ose rrezatuese.

Nëse frymëmarrja juaj po ndikon në dhimbjen tuaj të theksuar të gjoksit, mund të jetë diçka, nga një brinjë e thyer te perikarditi (ënjtja e membranës që rrethon zemrën) deri te diçka që përfshin mushkëritë, si pneumonia ose astma, shkruan KP.

Për shembull, një ditë, dhimbja juaj në gjoks është në anën e majtë vetëm mbi brinjët tuaj, ditën tjetër është në të djathtën e sipërme. Ndërsa dhimbja kardiovaskulare mund të rrezatojë në krahët, qafën, shpinën ose nofullën tuaj, ajo rrallë lëviz nga vendi në vend në ditë të ndryshme.

Dhimbja e lidhur me zemrën zgjat disa minuta. Nëse dhimbja juaj në gjoks është momentale, ka të ngjarë të shkaktohet nga një dëmtim muskulo-skeletor si një brinjë e plasaritur ose muskul i tërhequr, ose ndoshta dhimbje nervore, si lloji që mund të shkaktohet nga herpesat që përfshijnë gjoksin.