Take a fresh look at your lifestyle.

Mungesa e vitaminës B12: Tri simptoma të veçanta që gjenden në gojën tuaj

Mangësitë e vitaminës B12 ndonjëherë mund të shkaktojnë simptoma aq dramatike sa mund të besohet se mund të jetë një gjendje më e rëndë shëndetësore.

Mangësitë e B12 shpesh nuk diagnostikohen derisa simptomat të bëhen mesatare deri të rënda me simptomat që shfaqen shpesh aq ngadalë sa që një person mund të mësohet me këto ndjesi dhe të mos ankohet derisa të bëhen të rënda. Ënjtje, ulçerë e përsëritur, ndjesi djegieje ose kruarje mund të tregojnë se vuani me nivele të ulëta B12.

Ënjtja me shkëlqim

Gjuha do të jetë e përflakur dhe e fryrë, dhe mund të ketë një “sipërfaqe të kuqe me shkëlqim”, tha Medical News Today. Kjo sepse gunga të vogla në sipërfaqen e gjuhës zvogëlohen në madhësi, duke lënë kështu një sipërfaqe të lëmuar. Rastet e rënda të kësaj simptome mund të jenë të dhimbshme, gjë që mund të ndikojë në mënyrën e të folurit ose të ngrënit.

Ulçera të përsëritura

Kur një person nuk merr mjaftueshëm vitaminë B12, trupi juaj prodhon qeliza të kuqe anormale të mëdha të gjakut që nuk funksionojnë si duhet. Mungesa e vitaminës B12 shoqërohet shpesh me anemi dhe mund të shkaktojë simptoma që përfshijnë ulçera në gojë.

Në shumicën e rasteve, ulçerat e gojës nuk janë shenjë e ndonjë gjëje serioze, por mund të jenë shumë të pakëndshme. Sidoqoftë, nëse paraqitet me simptoma të tjera, ulçerat e përsëritura të gojës mund të jenë një simptomë e mungesës së vitaminës B12.

Ndjesi djegieje

Sipas faqes mjekësore LiveStrong, sindroma e djegies së gojës mund të shkaktojë ndjesi djegie në gjuhë, buzë, mishra të dhëmbëve, qiellzë, fyt ose tërë gojën. Simptoma të tjera mund të përfshijnë tharje të gojës, etje të shtuar, dhimbje të gojës, humbje të shijes ose ndryshime, ndjesi shpimi gjilpërash ose ndjesi të mpirë, shpjegon trupi shëndetësor.

“Simptomat e sindromës së djegies së gojës mund të vijnë e të shkojnë me ndërprerje dhe mund të përkeqësohen me përparimin e ditëve”, shton ai. /Telegrafi/