Trupat tanë na japin të dhëna për shëndetin gjatë gjithë kohës, por ato shpesh mund të jenë të vështira për t’u interpretuar në fillim.

Nëse vëreni simptoma të çuditshme si lëkura me shkëlqim në pjesën e poshtme të këmbëve, mpirje ose ngërçe të dhimbshme në kofshë, mund të keni një problem të njohur si sëmundja e arteries periferike.

Cilat janë simptomat tipike të sëmundjes së arterieve periferike?

Sipas Klinikës Mayo, sëmundja e arteries periferike (PAD) shkaktohet nga depozitat yndyrore në arterie duke i bërë ato më të ngushta dhe duke prishur rrjedhjen e gjakut në këmbët tona. Gjithashtu i vë ata me të në një rrezik më të lartë të sëmundjes së arteries koronare (CAD), sulmit në zemër dhe goditjes në tru. Fatkeqësisht, për shkak se simptomat e PAD mund të jenë të lehta dhe lehtësisht të ngatërrohen me sëmundje të tjera, shpesh diagnostikohet gabimisht.

Dhimbja e pjesës së poshtme të këmbës, veçanërisht gjatë ecjes, dhe një pamje shkëlqyese e lëkurës janë dy shenja kryesore.

Këtu janë më shumë simptoma të treguara nga Klinika Mayo dhe Shoqata Amerikane e Zemrës:

  • Shtrëngimi në njërën ose të dy anët e ijëve, kofshëve ose pjesëve të poshtme të këmbës pas aktiviteteve,

  • Mpirje ose dobësi e këmbëve,

  • Temperatura më e ulët në njërën këmbë kundrejt tjetrës dhe pjesës tjetër të trupit tuaj,

  • Plagë në këmbë dhe gishtërinj që duket se nuk shërohen,

  • Humbja e qimeve dhe rritja e ngadaltë në këmbë,

  • Rritje e dobët e thonjve,

  • Puls i dobët në këmbë.

Këto shenja mund të shfaqen edhe në krahët tuaj, por kjo është më pak e zakonshme. Faktorë të tjerë që ju vënë më shumë në rrezik për PAD përfshijnë të qenit mbi 65 vjeç ose mbi 60 vjeç me një histori diabeti ose duhani. AHA paralajmëron se nëse nuk trajtohet, mund të çojë në gangrenë ose amputim. /Telegrafi/